Ciekawostki

Jazda konno lub na wielbłądach

Najciekawsze regiony Mongolii zwiedza się na grzbiecie konia lub wielbłąda. Można konia wynająć lub kupić - ceny zaczynają się od 250 USD. Po skończonej podróży konia można sprzedać. Dla spragnionych bardziej ekstremalnych wrażeń proponujemy zwiedzanie na grzbiecie wielbłąda. Jazda na wielbłądzie jest jednak bardziej uciążliwa. Osoby, które nigdy wcześniej nie próbowały tego typu jazdy, nie powinny planować zbyt długich tras, maks. 20-30 km dziennie.

Moskiewskie i rosyjskie przysmaki

Najbardziej znane rosyjskie specjały, to:
Kwas chlebowy - tradycyjny napój Słowian, świetnie gasi pragnienie, najlepszy kwas znajdziecie u ulicznych sprzedawców prosto z dużych czy beżowych beczek;
Kefir - najlepsze kefiry można kupić dzisiaj ponoć już tylko w Rosji. W sklepach szukajcie produktów rosyjskich o grubym, foliowym opakowaniu;
Rosyjskie piwo - w Rosji piwo pije się na ulicach czy w metrze, to powszechnie przyjęty zwyczaj. Gatunków piw jest bardzo wiele, a najbardziej popularne do Bałtika, staryj mielnik, niewskoje swietłoje i sibirskaja korona;
Morożenoje - to pyszne rosyjskie lody. Rosjanie uwielbiają swoje lody, które jedzą nawet w mroźne zimy. Polecamy tradycyjne smaki, czyli śmietankowe i waniliowe z rodzynkami;
Słojka - krokiecik z różnego rodzaju nadzieniem, od mięsa, kapusty, grzybów czy jajek, po maliny, wiśnie, jabłka, cytryny, brzoskwinie czy truskawki. Słojki są bardzo pyszne. Można je kupić w małych sklepikach, często koło metra, gdzie są wypiekane i sprzedawane na gorąco;
Goriaczije pirożki - są to smażone na oleju ciepłe bułeczki z nadzieniem ziemniaczanym, mięsnym lub z kapustą. Najlepsze są te sprzedawane na ulicy, z dużych, ciepłych termosów, ponieważ są świeże i robione w domowy sposób;
Tieriemki/Bliny - są to naleśniki z najrozmaitszym nadzieniem, np. z kawiorem i świeżą, gęstą śmietaną, serem, miodem, itd.

Marszrutki

Marszrutki to prywatne busy, które kursują na trasach normalnych autobusów czy tramwajów, jednak kursują one szybciej, częściej i są odrobinę droższe od zwykłych środków transportu. Zatrzymują się na przystankach i w każdym dowolnym miejscu wskazanym przez pasażera.

Nieoficjalne taksówki - autostop

Jazda nieoficjalnymi taksówkami, czy tzw. autostopem jest bardzo popularnym środkiem transportu w Rosji. Możesz “złapać auto” o każdej porze dnia czy nocy. Gdy już złapiemy auto, najlepiej na początku porozmawiać o cenie za transport, można się targować.

Bania

Bania rosyjska odmiana sauny. Najważniejsza część bani to łaźnia parowa. Niektórzy uczestnicy bani chłoszczą swoje ciało gałązkami brzozowymi, ponieważ podczas takiego zabiegu ciało oczyszczane jest z toksyn. Z bani wybiega się na świeże powietrze, naciera ciało śniegiem lub wchodzi się do zimnej wody, a potem wraca się z powrotem do bani. Bardzo przyjemny relaks.

Transsyberyjskie zwyczaje

Podczas kilkudziesięcioletniej historii podróżowania Koleją Transsyberyjską, wytworzyły się pewne reguły oraz zwyczaje, o których warto wiedzieć, zanim wyruszysz w podróż:
Przedziały są koedukacyjne, dlatego też mężczyźni opuszczają przedział na 20-30 min. w następujących sytuacjach: zaraz po ruszeniu pociągu i rozpakowywaniu rzeczy, tuż przed stacją docelową, przed położeniem się spać oraz zaraz po obudzeniu się;
Czasami może poprosić nas o pomoc rodzina, która ma różne miejsca. Wtedy warto sprawdzić warunki panujące w innym przedziale i zgodzić się na prośbę rozdzielonej rodziny;
Często ktoś może poprosić o użeczenie miejsca na bagaż. Jeśli mamy miejsce, to powinniśmy się zgodzić na taką prośbę;
Rosjanie na początku zachowują dystans wobec obcokrajowców, jednak jeśli pokażemy, że jesteśmy “normalni”, uprzejmi czy życzliwi, wtedy Rosjanie otwierają się przed nami, często częstują posiłkiem, opowiadają ciekawe anegdoty i doradzają w wielu kwestiach. Warto się zrewanżować i mieć w swoim bagażu też jakiś poczęstunek dla współpasażera;
Przed dojechaniem do stacji docelowej należy uregulować dług u konduktora, jeśli wcześniej kupowaliśmy u niego jedzenie lub napoje, pozostawienie napiwku jest normą.

Mongolskie specjały

Kuchnia mongolska to kuchnia mięsno-mleczna. Do tradycyjnych specjałów zalicza się: borc - wyschnięte paski mięsa, chuuszuury - placki z pszennej mąki, smażone na tłuszczu o mięsnym nadzieniu, najczęściej z baraniny, buudze - gotowane na parze pierożki z mięsem, cujwan - potrawa z makaronem, kawałkami mięsa i warzywami. Przysmakiem Mongołów jest wysuszony, mleczny kożuch, czyli ÖRÖM. Warto spróbować pysznego, zsiadłego mleka - aaruul. Süütej caj  to codzienny napój Mongołów, a jest nim wywar z zielonej herbaty z dodatkiem tłustego mleka i szczypty soli. Gdy zostaniemy zaproszeni do jurty, możemy zostać poczęstowani kumysem - jest to napój alkoholowy (3-4%) na bazie mleka klaczy. Mocnym trunkiem, jaki lubią wypić Mongołowie, jest archi - czyli tzw. mongolska wódka. Zawiera ok. 10-12% alkoholu i jest otrzymywana z destylowanego kumysu.